
به گزارش روابط عمومی شانزدهمین دوره «هفته بزرگداشت تئاتر»؛ روز جمعه 13 اردیبهشت بزرگداشت محمدرضا خاکی به کوشش خانه کارگردان تئاتر در تالار استاد شهناز خانه هنرمندان برگزار شد و با اهدای مدالیوم از این کارگردان تقدیرشد. همزمان با این مراسم نکوداشت انجمن کارگردانان خانه تئاتر ازکارگردانان جوانی که برای نخستین بارنمایشی را در تماشاخانه اجرا میکردند قدردانی کرد، همچنین درادامه این مراسم خانه تئاتر با همراهی موسسه هنرمندان پیشکسوت از ولی الله شیراندامی، محمد اسکندری و منیژه محامدی تجلیل به عمل آورد.
محمود رضا رحیمی؛ دبیر شانزدهمین دوره بزرگداشت هفته تئاتر با بیان این نکته که به عنوان دبیر نباید اجرای این مراسم را به عهده بگیرد گفت: به عنوان کارگردان عضو انجمن خانه تئاتر از من درخواست کردند و ناچار پذیرفتم که اجرای این مراسم را به عهده بگیریم.
محمودرضا رحیمی کارگردان نمایش دایره گچی قفقازی و عضو انجمن کارگردانان خانه تئاترکه اجرای مراسم روز کارگردان را برعهده داشت با اشاره به کارگردانانی که برای نخستین بار و به بهانه هفته بزرگداشت خانه تئاتر نمایش آنها در تماشاخانه استاد انتظامی خانه هنرمندان و تماشاخانه سپند به روی صحنه آمده است گفت: 30 نمایش پس از فراخوان دیده شد اول قرار بود 6 نمایش به روی صحنه برود اما 8 نمایش به صحنه آمد. این کارگردانان متولدان سالهای 60 و پس از آن هستند.

وی با ستایش از کوشش احسان فکا، مریم معترف و مسعود موسوی که داوری این بخش را برعهده داشتند به برگزاری جلسات نقد و بررسی این نمایشها که توسط انجمن نویسندگان و منتقدان خانه تئاتر برگزار شده بود اشاره کرد و آن را به عنوان فعالیت سندیکایی برشمرد، این کارگردان با خواندن نام اعضای انجمن منتقدان، نویسندگان منتقدان و پژوهشگران خانه تئاتر از آنها به صورت غیابی تجلیل کرد، رامتین شهبازی، حمیدرضا قنبری، امین عظیمی، شهرام خرازیها، علیرضا نراقی، عباس غفاری، عبدالرضا فرید زاده و محسن حسن زاده منتقدانی بودند که با شیوه نقد خود توانستند ستایش این کارگردان تئاتر را برانگیزند.
در ادامه از نمایشهای متخب هفته بزرگداشت تئاتر به شرح زیر تقدیر شد:
اسب سفید به کارگردانی مارال محمدی
اکوسیستم به کارگردانی پویا یادگاری
بیداری خانه نسوان به کارگردانی سهیلا جعفری
پنهان خانه پنج در به کارگردانی امیرحسین ملک زاده
دیوستان به کارگردانی مهدی ملکی
زاویه به کارگردانی مریم سعیدیان
مادر به کارگردانی مجید صد خسروی
سپس بزرگداشت ولی شیراندامی، منیژه محامدی، محمد اسکندری و دکتر رضا خاکی برگزارشد؛ که طی آن ولی الله شیراندامی با اشاره به کتابش، «تحلیل کارگردانی نمایشنامه مرگ پیشهور» توضیح داد: این کتاب بر مبنای متود استانیسلاوسکی و بر اساس نمایشی است که او و همسرش در سال 1349 به روی صحنه آوردهاند.
منصور خلج نمایشنامه نویس و پژوهشگر تئاتر نیز با اشاره به این نکته که رضا خاکی همشهری و همدانشگاهی او بوده است، افزود: رضا مرد قلم است، صحبت کردن از رضا خاکی برای من افتخاری بود و تاثیرش در نسل جدید ما بی بدیل و بی تکرار است. ترجمه دکتر خاکی از نمایشنامه دومین محاکمه سقراط؛ آلن بدیو دقیق زیبا و هوشمندانه است.

اصغر همت دیگر همدانشگاهی دکتر خاکی و عضو هیات مدیرهخانه تئاتر افزود: نسل ما وقتی میآمد به دانشکده هرکدام ادعایی داشتیم، این طور نبود کسانی باشندکه دانشجو بشوند بدون آنکه تئاتر دیده باشند. رضا خاکی با همان سواد دانشجویی حق داشت دکتری درس بدهد؛ یک موقعی اقلیتی که به دانشگاه میآمدند ممکن بود این کاره نباشند الان برعکس شده است. باید تحقیق کرد چگونه میشود که یک آدم ریشه دار مانند او به وجود میآید؛ آدمی که این روزها کیمیا است، رضا خاکی همه تئاتر است.
سهیلا نجم که در هنگام تحصیل هم دانشگاهی رضا خاکی بوده است با اشاره به جایگاه رفیع این هنرمند افزود: من اهل تعارف نیستم، به راستی جای مراسم نکوداشت رضا خاکی خالی بود هر چند که این مراسم باید در دانشگاه و مراکز فرهنگی دیگر هم اجرا شود؛ بازنشستگی خاکی در اوج پختگی متاسفم کرده است.
وی در ادامه سخنانش به جایگاه رفیع دکتر خاکی در مقام کارگردان تئاتر اشاره کرد و گفت: روال عادی ژان کلود کریر، اجرایی روان و تأثیر گذار بود که در من تأثیر گذاشت.
فرهاد مهندس پور مدرس و کارگردان تئاتر نیز با اشاره به سخنان ناظرزاده کرمانی گفت: ما هنوز میوههای دکتر خاکی را نچیدهایم. «روال عادی» یکی از بهترین نمایشهایی است که در ایران اجرا شده، بخشی از وقایعی که در حال شکل گرفتن بود را برملا میکرد. دکتر خاکی حتی ترجمههایی که انتخاب میکند ترجمههای خاصی است. به عنوان مترجم و کارگردان سنجیدگی در رفتار او دیده میشود.
دکتر رضا خاکی نیز سخنرانی خود را این گونه آغازکرد: تئاتر چیست؛ به چه کار میآید، آیا دردی را دوا میکند، دلی راخوشحال میکند، لبخندی بر لبان افسرده میبخشد، سکوتی با معنی ایجاد میکند، ما را در خشونتی سرشار قرار میدهد، تئاتر چه کار میکند، نمیدانم شاید همه این کارها را بکند، شاید آینه ای در برابر ما میگذارد تا از ما ابدیتی بسازد. از 14 سالگی ویروس تئاتر به تن من وارد شد، از زمانی که استاد بیضایی به کرمانشاه آمد. آرزو دارم تئاتر از وظایف خطیری که دارد رو برنگرداند.
در پایان محمودرضا رحیمی با اشاره به بازنشستگی زود هنگام و ناخواسته دکتر رضا خاکی از دانشگاه تربیت مدرس افزود: می دانید چه ضربه ای به تئاتردانشگاهی واردمی آید؟
در این مراسم محمودرضا رحیمی با لوح تقدیری از کوششهای مریم معترف برای برگزاری این مراسم قدردانی کرد.
شانزدهمین دوره «هفته بزرگداشت تئاتر»، به دبیری محمودرضا رحیمی و با حمایت مالی بانک گردشگری از هفتم تا پانزدهم اردیبهشت ماه سال جاری برپاست.
