خانه تئاتر- بهزاد فراهانی، عضو هیأت مدیره مرکزی خانه تئاتر، درباره تجربه این روزها و شرایط اهالی هنر، به خصوص خانواده بزرگ تئاتر مطرح کرد: «بیش از 60 سال است که مشغول فعالیت تئاتری هستم که در آغاز، تحتنظارت معلمهای بزرگ بودم. در تمام این دوران، شرایط تئاتر را هیچ زمانی در این حد فجیع و عذابآور ندیدم. علت آن هم کاملا مشخص است؛ مدیریت اشتباه فرهنگی. این مدیریت به دلیل نداشتن دانش و درک هنری درگیر یارگیریهای اشتباه و اعمالنظرهای سلیقهای شده است. واقعیت این است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تبدیل به وزارت سلبی شده و مسئولانی که در رأس کار هستند، سواد هنرهای نمایشی ندارند.»
این بازیگر و کارگردان پیشکسوت تئاتر، با تشریح شرایط کنونی تئاتر، توضیح داد: «اگر این وضع به همین شکل ادامه پیدا کند، به روزگاری دچار خواهیم شد که دیگر هیچ کورسوی امیدی نمیماند، چرا که در حال حاضر، کاشتههای هنر نابود شده است. دورانی بود که ما صاحب هنری پویا و متعهد بودیم که امروز، به دلیل نگاههای کودکانه و تفننی، هیچ نکته قابلتوجهی از هنر نمانده است.»
این عضو هیأتمدیره خانه تئاتر درباره رویکرد خانه تئاتر در شرایط کنونی، گفت: «با این شرایط، باید دید که ما در خانه تئاتر چه میخواهیم. خانه تئاتر برآمده از دستورالعملی است که در دوره اصلاحات نوشته شد. این دستورالعمل، در یک بازه زمانی حدود 20 ساله تلاش کرد که به اعضای خودش، مسائل صنفی را آموزش دهد و آنها را وادار کند که از حق خود دفاع کرده و به توسعه تئاتر بیندیشند اما امروز، در شرایطی قرار گرفتیم که امکان تولید نداریم. وقتی در شرایطی این چنین قرار داریم و دستمان خالی است، چگونه میتوانیم امیدوار به توسعه تئاتر باشیم.»
ناآگاهیها منجر به آسیب جدی به هنر شده است
به گفته فراهانی، مسئولان این روزها، شبیه کاسبهایی رفتار میکنند که توجهشان به گیشهها جلب شده است که این موضوع به درد فرهنگ مردم ایرانی نمیخورد. او در اینباره مطرح کرد: «مردم ما با شعر و ادبیات رشد کرده و زندگی آنها با هنر و فرهنگ آمیخته شده است. ما در کشوری زیستیم که اندیشه خریدار داشت، اتفاقی که امروز کمتر شاهد آن هستیم و همین دوری از اندیشهورزی، سلیقه مخاطب را تغییر داده است.»
فراهانی با تاکید بر اینکه امید به رشد و دگرگونی همیشه بوده، مطرح کرد: «به جایی رسیدیم که از شوق و شور خلاقیت بازماندیم. هرچند که در خانه تئاتر تلاشهای بسیار شده اما من شخصا امید خود را از دست دادهام چرا که بر این باورم که خانه از پایبست ویران است. در این وضعیت، نمیدانیم که چه کمکی میتوانیم به اعضای خانه تئاتر داشته باشیم. وقتی که بستری برای تولید نیست، چگونه باید از تئاتریها دفاع کنیم.»
عضو هیأتمدیره خانه تئاتر، درباره آنچه که امروز رخ داده، گفت: «امروز در شرایط تاریخی بسیار تلخ هستیم و در نادانی و ناآگاهی مطلق به سر میبریم. ما امروز در میان مسئولان بینش و نگاه روشن به هنر نداریم و بسیاری از استادهای بزرگ را از دست دادهایم. بنابر این باید گفت کسی تلاش نکرده فرهنگ را از ملت بگیرد اما برخی بیدانشیها و ناآگاهیها منجر به آسیب جدی به هنر شده است.»
گفتوگو: الهه باقری